Koni - Coilovers och stötdämpare i världsklass

Koni är en världsledande utvecklare och tillverkare av justerbara stötdämpare och coilovers.

Endast material av högsta kvalitet används vid tillverkningsprocessen som sker med moderna arbetsmetoder och med minsta toleranser.

Varje Koni stötdämpare, oberoende bilmodell och kategori, är noggrant designad och anpassad för den specifika applikationen och till användningsområdet.

Koni stötdämpare är tillverkade, testade och utprovade för att uppnå korrekt funktion och karaktär för varje enskild bilmodell. Justerbara, icke-justerbara, coilovers, separata stötdämpare och kompletta stötdämparkit; alla produktkategorier av Koni dämpare ger en modellanpassad körkänsla och exceptionella vägegenskaper.

Egen tillverkning, högsta materialkvalitet, moderna tillverkningsmetoder, egen design/utveckling, noggrann modellanpassning och egen kvalitetskontroll i europeisk fabrik. Detta gör Koni till den ledande stötdämparleverantören de är idag, med ett brett sortiment som täcker bilparken med klassiker,gatracers, driftingbilar och rena tävlingsvagnar. 

Koni grundades 1857 i Oud-Beijerland, Nederländerna, av A. de Koning som började tillverka stötdämpare av friktionstyp, strax före andra världskriget. 

Efter andra världskriget startade produktionen av de teleskopiska stötdämparna.

I början av femtiotalet beslutade Koni att spela en mer framträdande roll inom motorsporten för att öka företagets rykte. År 1955 deltog därför Koni för första gången i Tulpen-rallyt, ett holländskt organiserat rally med internationell status. Rally var bara början och Koni utökade därefter sin sin tävlingskarriär och tog sig in i Formel 1. 1956, på den berömda Nordschleife i Tyskland, hjälpte Koni Ferrari-teamet att lösa sina upphängningsproblem.

Det första Grand Prix som Koni officiellt deltog i var 1958 med Ferrari. Därefter expanderade verksamheten snabbt och 1971 uppnådde Koni sin första VM-vinst, då Tyrrell Ford vann både förar- och konstruktörsmästerskapet. 

Koni deltar och tävlar i flera stora formelklasser världen över, inklusive GP2-serien, GP3-serien, Formel E, Formel 3 och Formel 1-klasser, där Koni har vunnit många tävlingar.

Formelracing kan delas in i många nationella och internationella kategorier. Ofta körs bilarna i ett stort fält av unga förare, vilket garanterar spektakulära tävlingar och mycket action. 

Sedan 2014 har Koni haft ett nära samarbete med Formel 1-teamet Sahara Force India som teknisk partner. Force India-teamet har gjort stora framsteg de senaste åren och kunde uppnå en 5:e plats med 136 poäng i Constructors Championship 2015.

 Koni är även officiell leverantör av GP3-serien. Målet med GP3-serien är att ge unga ambitiösa förare en chans att utveckla sina körfärdigheter och hoppa till nästa steg: GP2-serien.

Serien har utformats så att den är den perfekta platsen att utbilda förare för GP2 och Formel 1.

 

Formel 3

Formel 3 har en lång historia, med minst tio aktiva mästerskap runt om i världen. Det skapades av FIA 1950 som mindre kostsam ingång till enkelsits formelracing. I europeiska F3 är de flesta bilar utrustade med Koni.

Genom åren har Koni inte bara förbättrat dämpningen för rallybilar och tävlingsbilar, utan har också ägnat sin expertis på att förbättra dämpningen i olika andra kommersiella fordon och även för industriella projekt som broar.

Koni’s Sport & Tuning

Koni Sport & Tuning stötdämpare är framtagna och designade för varje bilmodells speciella karaktär; ger bilen en välbalanserad körkänsla och optimal väghållning under alla förhållanden.

För gat-, drifting- och tävlingsbilar. För uppgradering av köregenskaperna och väghållningen på äldre klassiska och även moderna väg-/gatkörda bilar erbjuder Koni Classic och FSD-serien. Dessa stötdämpare rekommenderas då en fastare och stadigare

vägkänsla önskas för sportigare körning med standard sedan-, coupe- och sportbilar utan inverkan på bilens komfort.

Koni erbjuder olika kategorier stötdämpare; varje stötdämpartyp är specialdesignad och utprovad för ett specifikt ändamål och körsätt.

Från klassiska entusiastbilar till moderna tävlingsbilar; i Konis stötdämparsortiment finns rätt typ av stötdämpare för att ge bilen förbättrad väghållning och den bästa körkänslan.

  

Coilover stötdämparkit

Konis coilover stötdämpare är inspirerade av hjulupphängningar på tävlingsbilar i högre klasser. Nu kan denna teknologi appliceras på gatbilar för en helt ny dimension av väghållning.
En stötdämparkategori för den kräsne bilbyggaren/föraren som vill ha det ultimata i stötdämpar/fjädringsväg. Dessa ställbara dämpare kan lätt anpassas för individuella körstilar.

 

TrackDay stötdämparkit

Komplett stötdämpar- och fjäderkit; kompatibelt med gatbilar men främst specialdesignat för optimerad väghållning på tävlingsbana.

Ytterst brett inställningsområde med ett otal olika dämpkurvor och möjlighet att byta/anpassa fjädrarnas karaktär ger en kompabilitet och anpassningsförmåga för de mest skilda ban- och vägförhållanden.

 

STR.T stötdämpare

En stötdämpare som ger den ultimata väghållningen och körkänslan för gata och landsväg; ett snabbt och enkelt sätt att uppgradera bilens väghållning. Hantera kurvtagning och centrifugalkrafter på ett helt nytt sätt.

 

Sport stötdämpare

Stötdämpare designade för förare som efterlyser en sportigare körkänsla med ett acceptabelt avkall på komforten.
Den ultimata Koni stötdämpardesignen fokuserar på exceptionell väghållning och bästa vägkontakt. Ger en mer responsiv styrkänsla samt minimerar gung och krängning.
Många stötdämpare i Sport-serien är externt justerbara för möjlighet till finjustering och anpassning för olika körförhållanden.

 

STR.T stötdämparkit

Komplett modellanpassat stötdämparkit inklusive specialgjorda sänkningsfjädrar.
Kit:et med matchande fjädrar ger bilen lägre tyngdpunkt, perfekt väghållning och optimala köregenskaper.
STR.T stötdämpare reagerar blixtsnabbt på alla ojämnheter och höjdskillnader i vägytan för att alltid ge bilen maximal kontakt med underlaget.
En säkerhetsfaktor som även låter föraren koncentrera sig på körningen och veta att stötdämparna sköter jobbet.

 

Sport stötdämparkit

Komplett modellanpassat stötdämparkit inklusive specialgjorda sänkningsfjädrar.
Matchade komponenter i ett och samma kit för den krävande bilföraren som vill ha en bil med stummare väghållning och sportigare vägegenskaper med något avkall på bilens komfort.
Ger bilen en dynamisk körkänsla med utomordentlig väghållning och optimal säkerhet tack vare de snabbt reagerande stötdämparna.