Instrument

Behovet

Motorsportmätare används för att mäta viktiga motorparametrar som varvtal, vatten- eller oljetemperatur och tryck, batterispänning eller turboförstärkning och förmedla informationen tillbaka till föraren i en visuell form. De två huvudmätarna i instrumentbrädan - hastighetsmätaren och varvräknaren - ger viktig information om väghastigheten och motorns hastighet. Motorsportvariationer av dessa mätare är tillverkade för att ge den mest exakta avläsningen som möjligt samtidigt som de uppfyller kraven från högt avstämda racermotorer.

Stabilitet

Eftersom tävlingsmotorer ofta körs med mycket fina toleranser kräver de ofta att en förare håller ett öga på vissa motorförhållanden för att förhindra ett dyrt fel och det är här som hjälpmätare kommer in. Mätare finns tillgängliga i elektriska eller mekaniska driftstyper för att passa individuella applikationskrav från märken som Stack, medan klassiska racingentusiaster kommer att älska utbudet av Old Tyme mätare med sin retrodesign. Båda mätartyperna får sina avläsningar från sändarenheter som är monterade inuti de relevanta motorkomponenterna eller områdena.

Stilar

Bortsett från skillnaderna i hur mätarna fungerar, finns det olika alternativ för deras utseende. Dessa inkluderar olika måttenheter som PSI eller Bar för tryckmätare och Celsius eller Fahrenheit för temperaturmätare. Ytterligare alternativ inkluderar urtavlor i olika färger och ramar för att passa både moderna och klassiska fordon.

Dataloggning

Sedan finns det ultramoderna digitala bilmätare och former av förarinformation som gör stor skillnad ute på banan. Varvtimer och dataloggrar från märken som AIM Motorsport hjälper till att ge korrekta realtidsdata om hur varvet formas och när det är dags att växla upp eller ner genom växlarna för att nå ett nytt bästa varv. 

Hitta din mätare genom att klicka här!